”NASTRATIN” va prezinta “sprintia”, niste monede rare, care au fost folosite in Roma antica, pentru a plati diferite servicii in bordeluri sau, direct, pe prostituate de pe strazi. Fotografiile monedelor ne-au provenit prin amabilitatea profesorului buzoian Mircea Costache.

”NASTRATIN” vă prezintă “sprintia”, nişte monede rare, care au fost folosite în Roma antică, pentru a plăti diferite servicii în bordeluri sau, direct, pe prostituate de pe străzi. Fotografiile monedelor ne-au provenit prin amabilitatea profesorului buzoian Mircea Costache. Ce ţi-e şi cu romanii ăştia! Mari pişicheri! Ei susţineau că, din moment ce mulţi străini soseau zilnic în Roma, iar prostituatele erau simple sclave capturate din diferite colţuri ale lumii, monedele făceau ca tranzacţiile să se desfăşoare foarte uşor.O faţetă a monedei arată ce servicii urmau să-i fie ”prestate” cumpărătorului, iar cealaltă, preţul pe care acesta trebuia să-l plătească pentru serviciu.

Băieţi organizaţi, ce mai… Monedele au fost folosite doar o scurtă perioadă de timp, în Secolul I d.Chr., în timpul domniei lui Tiberius, deoarece, prin ordin imperial, era infracţiune să foloseşti monedele cu imaginea împăratului pentru astfel de servicii. Cu toate acestea, pentru cei care au aruncat o privire peste “Vieţile celor 12 Caesari”, a lui Suetonius, pot descoperi spiritul extrem de libertin al împăraţilor romani, dintre care Tiberius a rămas în istorie ca un “cal breaz”…